Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

OPEN HOUSE THESSALONIKI 2015



Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε  στη πόλη μας το Open House, ο σημαντικότερος ίσως αρχιτεκτονικός θεσμός παγκοσμίως που έχει στόχο την προβολή της αρχιτεκτονικής στο ευρύ κοινό. 67 κτίρια και χώροι στη Θεσσαλονίκη άνοιξαν τις πόρτες τους για ένα Σαββατοκύριακο (21/11-22/11/2015) και μαζί με τους 350 εθελοντές ξενάγησαν σε αυτά το κοινό!
Ετσι  το Σάββατο το πρωί αν και ο καιρός δεν ήταν ο καλύτερος αποφασίσαμε να δείξουμε στον γιο μας κάποια χαρακτηριστικά και  ιστορικά  κτίρια της πόλης.  
Πρώτη στάση στο αγαπημένο μου κτίριο το  ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ένα από τα καλύτερα έργα δημόσιας αρχιτεκτονικής που απέσπασε ειδική διάκριση από διεθνή επιτροπή στο διαγωνισμό "Βραβεία 2000" του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής ως "υποδειγματικό στο είδος του και άξιο παράδειγμα μεγάλου δημόσιου κτιρίου ενώ το 2001 κηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης. Κύρια χαρακτηριστικά του Μουσείου είναι το μεγάλο αίθριο με την περιμετρική στοά μετά την εξωτερική είσοδο που ανοίγεται στην τοιχοποιία. Πρόθεση του  δημιουργού Αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου (1941-1998) ήταν ο χώρος αυτός να λειτουργήσει αποκαλυπτικά προκαλώντας τη μνήμη, ήθελε, όπως είχε πει, " ένα χώρο που η κίνηση μέσα σ'αυτόν να δίνει ένα αίσθημα ελευθερίας, ανακινώντας τις αισθήσεις και όπου το έκθεμα θα ήταν η έκπληξη μέσα σ'αυτήν την κίνηση"...."Η μορφή του κτιρίου χωρίς προφανείς αναφορες σε μια άλλη εποχή με κύρια υλικά το μπετόν και το τούβλο, μια εικόνα των πολυκατοικίων πριν σοβαντιστούν, όταν δείχνουν τη μικρή αλήθεια"












Η βόλτα συνεχίστηκε και σε άλλα ιστορικά κτίρια.

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ





 

ΜΕΓΑΡΟ ΧΑΝΘ




 Στην διάρκεια αυτής της βόλτας είχε street art, νεύρα, μονοπάτια, συζητήσεις αγοριών, περιστέρια, κυνηγητό με τα περιστέρια και έκλεισε με ζεστή σοκολάτα. 

 
 

 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μετάβαση....

pixabay Πέρασαν  4 1/2 χρόνια  (περίπου) από την ημέρα που ανέβασα το πρώτο post  στο  momwithsneakers.  Σε μια περίεργη περίοδο της ...