Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

"Τσίπουρα 2016 " Οινοποιείο Χατζηβαρύτη.



Με αφορμή το κάλεσμα της οικογένειας Χατζηβαρύτη (Χατζηβαρύτης)
"Τσίπουρα 2016" ξεκινήσαμε  το Σάββατο 05.11 για την Γουμένισσα.  


Αμπελώνες Κτήμα Χατζηβαρύτη, Φιλυριά


Η περιοχή της Γουμένισσας και συγκεκριμένα η Φιλυριά, όπου βρίσκεται και το οινοποιείο (google maps), είναι    τμήμα της διαδρομής του Κρασιού Πέλλας- Γουμένισσας, μιας από τις διαδρομές των  Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας.

Στην περιοχή (θεσμοθετήθηκε το 1979) αυτή βρίσκουμε ερυθρό ξηρό οίνο ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Γουμένισσα, η μικρότερη απ'τις 4 ζώνες οίνων ΠΟΠ που συμμετέχουν στην ποικιλία ξινόμαυρο, αλλά και στην τοπική ερυθρή ποικιλία νεγκόσκα (ερυθρά). Το 2009 ο αμπελώνας (και του Ευρώπου) παράγει και τους οίνους ΠΓΕ Πλάγιες Πάικου (Τοπικός Οίνος Πλαγίων Παίκου).
Ο Βαγγέλης Χατζηβαρύτης (Αρθρο ΟΙΝΟΣ) έχοντας ως μότο "Σεβασμός στη ζωή και στον άνθρωπο", σε  συνδυασμό δε με την αγάπη του για το κρασί δημιούργησε το Κτήμα Χατζηβαρύτη έχοντας δίπλα του την σύζυγό του Όλγα Ιακωβίδου και την κόρη του Χλόη. 
Μπορεί ο ίδιος στην αρχή να είδε την παραγωγή κρασιού ως χόμπι (όντας ο ίδιος ηλεκτρολόγος μηχανικός),  το 1994 φύτεψε το πρώτο αμπελοτεμάχιο έκτασης 50 στρεμμάτων την περιοχή Μπίνταμπλα.
Η επέκταση του αμπελώνα έγινε σταδιακά σε αμπελοτεμάχια που βρίσκονται στην περιοχή  της Φιλυριάς. 
Σήμερα ο αμπελώνας του Κτήματος Χατζηβαρύτη αποτελείται από 120 στρέμματα έτσι δίνοντας έμφαση την ποιότητα του σταφυλιού, στη γονιμότητα του εδάφους και στην προστασία του περιβάλλοντος επέλεξε τη βιολογική καλλιέργεια.


                                     Αμπελώνες Χατζηβαρύτη Φιλυριά 

Στο Κτήμα Χατζηβαρύτη θα βρείτε τις ελληνικές ποικιλίες Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα, Ροδίτη και Ασύρτικο καθώς και τις γνωστές ποικιλίες Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon Merlot  σε μικρότερες εκτάσεις (Η συλλογή).



 
Κάποιος είναι πολύ χαρούμενος.

Στα αμπελοτεμάχια στην  Φιλυριά χτίστηκε το 2007 ένα "boutique" οινοποιείο όπου και περιηγηθήκαμε και μάθαμε την διαδικασία παραγωγής κρασιού - τσίπουρου καθώς και κάποια από τα "μυστικά" του οινοποιείου. 

Εσωτερικός χώρος Οινοποιείου






Δεξαμενές 




Ετοιμαζόμαστε....
Μικροί οινοποιοί παρακολουθούν!!!

Κελάρι

Βαρέλια



ΧINOMAYRO 
ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ
Εμφιαλωμένα κρασιά


 Και καθώς η μέρα κυλούσε  με φαγητό, κρασί ή τσίπουρο και πάντα ωραία παρέα προστέθηκε και η μουσική, τα Χάλκινα της Γουμένισσας ήταν εκεί και το κέφι ξεκίνησε.....


Χάλκινα της Γουμενισσας





Χορός


Χορός...

Αναμφισβήτητα θα σας πρότεινα την επίσκεψη στο Κτήμα Χατζηβαρύτη  μιας  αυτό του αποκομίζεις είναι η αίσθηση των οικογενειακών συγκεντρώσεων με τις ατέλειωτες συζητήσεις πάντα συντροφιά με "καλό κρασί ". 

κος Βαγγέλης Χατζηβαρυτης

Το δικό μου αγαπημένο κρασί  (ως λάτρης του λευκού κρασιού) του Κτήματος Χατζηβαρύτη είναι  το MOSAIC Λευκό ΠΓΕ Πλαγιές Πάϊκου

Ποικιλιακή σύνθεση: Ροδίτης Sauvignon Blanc Ξινόμαυρο, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: χρώμα κίτρινο με πράσινες ανταύγειες, άρωμα σύνθετο, φρουτώδες με νότες εσπεριδοειδών, ελαφρύ στο στόμα, δροσερό με ελαφρά φρουτώδη επίγευση, βραβεία: 2014 Χρυσό μετάλλιο για διαγωνισμό Berliner Wein Trophy 2014 για τη σοδειά 2012.


Αναμένοντας... Ευχές και προσδοκίες για την επόμενη χρονιά! Ευχαριστούμε για την φιλοξενία.

ΥΓ: Πολύτιμος βοηθός αλλά και φωτογράφος ο Γιάννος μας!




1 σχόλιο:

Athina Motta είπε...

Ωραία ιδέα για εκδρομούλα! Ο Γιάννος σας (αν κατάλαβα καλά, ο γιο σας;) πρέπει οπωσδήποτε μαγαλώνοντας να ασχοληθεί με τη φωτογραφία! <3

Μετάβαση....

pixabay Πέρασαν  4 1/2 χρόνια  (περίπου) από την ημέρα που ανέβασα το πρώτο post  στο  momwithsneakers.  Σε μια περίεργη περίοδο της ...