Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΜΗΝΑ








Ο Οκτώβριος ή Οκτώβρης, ή Οχτώβρης, η Τρυγομηνάς (νησιώτικα Αιγαίου και ποντιακά) είναι ο δέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες. Επειδή το πιο σημαντικό δώρο του Οκτωβρίου στους γεωργούς είναι οι πολλές βροχές του, γι’ αυτό σε πολλά μέρη ονομάζεται «Βροχάρης», αλλά και μήνας της σποράς, εξ ου και τα ονόματα «Σποριάτης», «Σποριάς» και «Σπαρτός».  
Μήνας ακόμη του ροδίου, αχλαδιού  μήλου, κάστανου, κυδωνιού καθώς ξεκίνημα για τα φρούτα του δάσους, ακτινιδίου, μανταρινιού, πορτοκαλίου ενώ μας αποχαιρετούν τα σταφύλια (επιτραπέζια) και αβοκάντο.
Είναι ακόμη η εποχή του σπανακιού  λάχανου, πράσου, ραπανακίου, σαλατών, σέλινου, κουνουπιδιού  μπρόκολου, παντζαριού.  
Τελευταίος μήνας που επιτρέπεται η αλιεία για τα μύδια, καθώς στη διάρκεια του χειμώνα αναπαράγονται, ξεκινάει επίσης και η αλιεία της ανεμότρατας, συνεχίζουν τα γρι-γρι και αραιώνουν τα παραγάδια και τα διχτυάρικα, και έτσι τα ψάρια και θαλασσινά του μήνα αυτού είναι τα καλαμάρια, αθερίνες, βραστόψαρα, γαλέοι, γαρίδες, γαύροι, γλώσσες, γοφάρια, καραβίδες, κουτσομούρες, λυθρίνια, μαρίδες, μπακαλιάροι, μπαρμπούνια, ξιφίες, παλαμίδες, πεσκαδρίτσες, σαρδέλες, σαφρίδια, σκορπίνες, συναγρίδες, σφυρίδες τόνοι, φαγκρί, χταπόδια, χριστόψαρα. (πηγή Γαστρονόμος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μετάβαση....

pixabay Πέρασαν  4 1/2 χρόνια  (περίπου) από την ημέρα που ανέβασα το πρώτο post  στο  momwithsneakers.  Σε μια περίεργη περίοδο της ...