Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

"ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ" ένα σνακ για μικρούς και μεγάλους.


ουλούρι είναι ένα έδεσμα από ψωμί και σουσάμι, με σχήμα τροχού, δηλαδή ένα σχήμα κύκλου που σχηματίζεται από ένα κυλινδρικό κομμάτι ψωμιού..."
Ένα κολατσιό γεμάτο νοστιμιά και  θρεπτικές ουσίες που μας εξασφαλίζει όλη την ενέργεια που χρειαζόμαστε καθημερινά. 

Για την παρασκευή 20 τεμαχίων χρειαζόμαστε:
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
3 κοφτές κουτ.σούπας ζάχαρη
2 κοφτές κουτ.σούπας αλάτι
2 φακελάκια μαγιά ξηρή
1/2 φλιτζ.σπορέλαιο (+επιπλέον για τα ταψιά)
2 κουτ.σούπας ταχίνι
1/2 κιλό νερό χλιαρό 
1/2 κιλό νερό βρύσης
1 κουτ.σούπας μέλι
300-400 γρ.σουσάμι


-Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαγιά, το λάδι και το ταχίνι.
- Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο για περίπου 15 λεπτά.
- Όταν έχουμε μία σφιχτή ζύμη σταματάμε το ζύμωμα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 ίσα μέρη.
- Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό βρύσης και διαλύουμε σε αυτό το μέλι.
- Βάζουμε σε ένα άλλο μπολ το σουσάμι.
- Λαδώνουμε 2-3 μεγάλα ταψιά ή λαμαρίνες.
- Πλάθουμε κάθε μέρος ζύμης σε ένα λεπτό κορδόνι, μήκους περίπου 20 εκατοστά και ενώνουμε της άκρες κάθε κορδονιού, σχηματίζοντας ένα κουλούρι.
- Βουτάμε το κουλούρι πρώτα στο μπολ με το μέλι και μετά στο σουσάμι, το ακουμπάμε στο ταψί ή τη λαμαρίνα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα μέρη ζύμης, 
- Φροντίζουμε να υπάρχει μια σχετική απόσταση ανάμεσα στα κουλούρια και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα.
-  Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα και βάζουμε ταυτόχρονα όλα τα ταψιά ή τις λαμαρίνες στον φούρνο.
-  Ψήνουμε τα κουλούρια για 20 λεπτά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αφού κρυώσουν τελείως τα κουλούρια μπορούμε να τα καταψύξουμε, διατηρούνται αναλλοίωτα. Απλώς τα βγάζουμε από την κατάψυξη 1 ώρα πριν τα φάμε.

(πηγή : Ζαχαρη & Αλεύρι)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μετάβαση....

pixabay Πέρασαν  4 1/2 χρόνια  (περίπου) από την ημέρα που ανέβασα το πρώτο post  στο  momwithsneakers.  Σε μια περίεργη περίοδο της ...