Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Πιλάτες, τρόπος ζωής.


 

Σεπτέμβριος ο μήνας που  ξεκινάνε τα σχολεία! Οι μαθητές-τριες μπορεί να μην είναι και τόσο χαρούμενοι...αλλά υπάρχουν και κάποιες μαθήτριες που περιμένουν πως και πως να ξεκινήσουν τα  μαθήματα...μαθήματα πιλάτες! 

Μέσα σ'αυτές τις μαθήτριες ανήκω και εγώ...Μαθήτρια μιας τάξης πιλάτες, που τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε γίνει μια "παρέα" και πάντα με την καθοδήγηση της "δασκάλας" μας Ρένας Παπαδοπούλου  εισχωρούμε στο κόσμο του πιλάτες. 
Μα ας  πάρουμε πράγματα από την αρχή. Το πιλάτες μπήκε στην ζωή μου το 2003, μετά από έναν  τραυματισμό!  Ο αθλιατρος μου  με απαγόρευσε  κάθε είδος "έντονης" γυμναστικής που έκανα εκείνη της εποχή και με  "υποχρέωσε" να κάνω πιλάτες. 

Ήταν κάτι πολύ διαφορετικό για μένα, αφού γυμναστική  σήμαινε δύναμη, ιδρώτας, κούραση. Τον πρώτο καιρό δυσκολεύτηκα, αλλά σιγά σιγά το αγάπησα.
Μετά από μια μεγάλη περίοδο αποχής (δουλειά, εγκυμοσύνη) αποφάσισα  να γυρίσω στο πιλάτες. 
Έχοντας την τύχη με το μέρος  αλλά και μετά από κάποιες δοκιμές σε διάφορα studio- γυμναστήρια, βρέθηκα στην Χ.Α.Ν.Θ όπου συνάντησα την Ρένα Παπαδοπούλου την "δασκάλα μου" που είχα όταν πρωτοξεκίνησα το πιλάτες.   Διανύοντας λοιπόν την πέμπτη χρονιά στην συγκεκριμένη τάξη πιλάτες της Χ.Α.Ν.Θ και ενώ υπάρχουν φορές που δεν πηγαίνω στο μάθημα με "ιδιαίτερη" όρεξη, πάντα μα πάντα,  στο τέλος του μαθήματος αισθάνομαι ευεξία, αισιοδοξία! Πια το πιλάτες είναι για μένα τρόπος ζωής!
Θέλοντας να μοιραστώ αυτό το κομμάτι της ζωής μου μαζί σας παρακάλεσα την Ρένα να μας πεις με απλά λόγια τι είναι που κατατάσσει το πιλάτες στις καλύτερες μορφές εκγύμνασης και ποια  φιλοσοφία που έχουν στη Χ.Α.Ν.Θ.


Λοιπόν Ρένα "τι είναι το πιλάτες"; Θεραπευτική, εναλλακτική γυμναστική, μόδα;
Μόδα όχι, σίγουρα όμως  είναι θεραπευτική και εναλλακτική γυμναστική. Θεραπευτική γιατί σε βοηθάει να δουλέψεις σωστά την σπονδυλική σου στήλη, να εξαλείψεις ή να μειώσεις τους πόνους σε όλο το μυοσκελετικό σύστημα. Εναλλακτική γιατί δεν λειτουργεί με το κλασσικό τρόπο εκγύμνασις.

Ποιες είναι οι βασικές αρχές του πιλάτες, η φιλοσοφία του; Μπορούμε να πούμε ότι είναι τρόπος ζωής;
Είναι τρόπος ζωής! Οι βασικές αρχές του πιλάτες είναι η συγκέντρωση (στο σώμα μας), έλεγχος, εστίαση, αναπνοή (βρίσκουμε   την προσωπική μας αναπνοή πράγμα που μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε το άγχος της καθημερινότητας), χαλάρωση (απαιτείται δουλεία που ξεκινάει από "μέσα").
Επίσης βασικό στο  πιλάτες είναι η περιοχή της κοιλιάς (με όλα τα βασικά όργανα) καθώς και το περίνεο.

Σε ποιους απευθύνεται το πιλάτες; Το πιλάτες δεν απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων ηλικιακή ή μη,αρκεί κάποιος να είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται το σώμα του για να αρχίσει να δουλεύει τον έλεγχο αυτού (βασική αρχή) και να κατανοεί τις έννοιες του.

Αρα δεν χρειάζεται κάποια προυπόθεση για να ξεκινήσει κάποιος πιλάτες; (φυσική κατάσταση, γυμνασμένο σώμα) Όχι! Ο καθένας, σε όποια σωματική κατάσταση, μπορεί να ξεκινήσει. ‘Ετσι χτίζεις, σιγά σιγά, ο ίδιος μέσα από την δουλεία και πάντα με τη σωστή καθοδήγηση.

Υπάρχουν είδη πιλάτες;  
Το πιλάτες με τα χρόνια έχει εξελιχθεί! Εχουν προστεθεί πάρα πολλές νέες ασκήσεις. Ασκήσεις που έχουν γίνει πιο σύνθετες. Στο πιλάτες δουλεύεις με όργανα, on the ball ( στις μεγάλες μπάλες), στο στρώμα με όλα τα βοηθητικά όργανα.

Το πιλάτες είναι εξατομικευμένη μέθοδος εκγύμνασης; Μπορεί να λειτουργήσει και σε group;

Υπάρχουν τα group πολλών ατόμων όπου όλοι ακολουθούν ομαδικό πρόγραμμα. Είναι και αυτός ένας τρόπος αλλά πρέπει να προσέχεις σε ποιο group θα συμμετέχεις.
Ο τρόπος όμως που ενδείκνυται, μάλιστα δε ο πιο ασφαλής και αποτελεσματικός, είναι η δουλεία που γίνεται ατομικά σε κλειστά τμήματα λίγων ατόμων (αυτός ο τρόπος που γίνεται στη ΧΑΝΘ). Ο καθένας ακολουθεί το δικό του "προσωπικό" πρόγραμμα με τις οδηγίες του δασκάλου, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Τελικά το πιλάτες έχει θεραπευτικά αποτελέσματα για κάποιον που έχει ένα πρόβλημα (μυοσκελετικό ή κάτι πιο ειδικό);
Ναι,  έχει! Κοίτα για να το πούμε απλά δεν λέω ότι αν έχεις ένα σοβαρό πρόβλημα θα εξαφανισθεί. Αλλά  μπορεί να μειωθεί ή και να εξαφανισθεί το σύμπτωμα του πόνου και αυτό έχει ως συνέπεια να βελτιωθεί η κινητικότητα του. Επίσης διορθώνει την κακή στάση σώματος που είναι υπεύθυνη, πολλές φορές για τους χρόνιους πόνους.  

Αρα το πιλάτες είναι μια ασφαλή μέθοδος εκγύμνασης για κάποιον με μικρά ή και μεγάλα προβλήματα που λειτουργεί θεραπευτικά;
Ασφαλώς!

Πόσες φορές την εβδομάδα είναι η ενδεδειγμένη εκγύμναση πιλάτες;
Το λιγοτέρο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι δύο φορές την εβδομάδα από εκεί και πέρα, πάνω από δύο είναι το ιδανικό δηλαδή τρεις είναι ένας πολύ καλό αριθμός και αν φτάσεις και τις τέσσερις είναι ακόμα καλύτερα.

Μπορεί να συνδυαστεί και με κάποια άλλη μορφή εκγύμνασης για καλύτερα αποτελέσματα;
Ναι, μπορεί να συνδυαστεί με περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, χορός, γιόγκα, πολεμικές τέχνες.

Ο Joseph Pilates  έλεγε ότι “ σε 5 μαθήματα αρχίζεις να αισθάνεσαι την διαφορά, σε 10 μαθήματα το αισθάνονται και οι άλλοι, σε 20 μαθήματα έχεις ένα εντελώς καινούργιο σώμα” Ισχύει αυτό ή θέλει “δουλειά” για να γίνει η αλλάγη στο σώμα σου;
Έχεις πει την μαγική λέξη “δουλειά”. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει μόνο του. Αν κάποιος έρχεται στο πιλάτες και ο σκοπός του είναι σε 2-3 μήνες να αλλάξει το σώμα του μάλλον θα απογοητευτεί.  Με την έννοια ότι στο πιλάτες πρέπει να κάνεις ένα βήμα κάθε φορά, τις αλλαγές τις βλέπεις σταδιακά και πάντα με προσωπική δουλειά που κάνεις παρέα με τον δάσκαλό σου.

Εσύ πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το πιλάτες;
Εγώ από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκα με το χορό (χορεύτρια αλλά και δασκάλα). Αυτό στάθηκε αφορμή να ενδιαφερθώ για έναν περισσότερο ουσιαστικό τρόπο "επικοινωνίας" με το σώμα. Έτσι  ανακάλυψα το πιλάτες όπου κατά την εκπαίδευσή μου  παρατήρησα  την βαθια φιλοσοφία που υπάρχει από πίσω του.


Σε συνδυασμό δε με το γεγονός ότι όσο δουλεύεις με το πιλάτες, ανακαλύπτεις συνέχεια νέα πράγματα και αυτό είναι μαγικό.  
Μίλησε μου για την μέθοδο που χρησιμοποιείς εδώ στη ΧΑΝΘ , ποια είναι η φιλοσοφία του μαθήματος;
Η φιλοσοφία  είναι ότι αυτός που έρχεται στο μάθημα εκτός από την εκδυνάμωση του σωματος του, με ενδιαφέρει  η γενικότερη ευεξία και  καλή ψυχολογία του. Θέλω να τον βοηθήσω να βρει ένα δικό του τρόπο απομάκρυνσης ή διαχείρισης του καθημερινού άγχους.


Τώρα, όσον αφορά στο τρόπο λειτουργιας τα τμήματα μας είναι κλειστά (το μέγιστο 10 άτομα), ο καθένας ακολουθεί το προσωπικό του πρόγραμμα το οποίο είναι διαμορφωμένο σύμφωνα με τις ανάγκες του, και το οποίο σιγα σιγά και σε συνάρτηση με το βαθμό δυσκολίας των ασκήσεων “χτίζει” το σώμα που θέλει. Είναι πολύ απλό!
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα της Χ.Α.Ν.Θ
ή επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2316001000.

Υ.Γ Η φωτογράφηση πραγματοποιήθηκε σε δύο μέρες. Πρώτον θέλω να ευχαριστήσω τη "δασκάλα" μου Ρένα Παπαδοπούλου, την φωτογράφο της τάξης μας και φίλη Χριστιάννα Καραγιάννη για τις πάρα πολύ όμορφες φωτογραφίες που έβγαλε και τέλος την ΧΑΝΘ που μας έδωσε την άδεια της να το πραγματοποιήσουμε.








  

















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μετάβαση....

pixabay Πέρασαν  4 1/2 χρόνια  (περίπου) από την ημέρα που ανέβασα το πρώτο post  στο  momwithsneakers.  Σε μια περίεργη περίοδο της ...