Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Η Κύπρος σε 3 ημέρες. (Α' μέρος)


                      Αποτέλεσμα εικόνας για soroptimist international europe



Πριν από ένα μήνα και κάτι βρέθηκα στη Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λευκωσία. Ο λόγος;  Η αδελφοποίηση του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βυζαντίου, που ανήκω, με αυτόν της Λευκωσίας.

Όμως ας τα πάρουμε από την αρχή!  Σίγουρα θα αναρωτιέστε τι είναι "Σοροπτιμισμός". 


Ο Σοροπτιμισμός είναι μία μη κυβερνητική Διεθνής Γυναικεία Οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Είναι μια Παγκόσμια φωνή για τις γυναίκες μέσω της ενημέρωσης της Συνηγορίας και Δράσης.
Ο όρος Σοροπτιμισμός είναι λατινογενής και προέρχεται από το "soror" (αδελφή) και το "optima" (βελτιστά) δηλαδή  "βέλτιστη γυναίκα".

Ο πρώτος όμιλος ιδρύθηκε το 1921 στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας από μια ομάδα γυναικών 

Στην Ευρώπη ιδρύτρια του πρώτου ομίλου το 1924 στη Γαλλία ήτα η Dr Susanna Noel η οποία φρόντισε, μέσω διαλέξεων, να προωθήσει την έννοια του σοροπτιμισμού αλλά και τη δημιουργία νέων ομίλων σε χώρες της Ευρώπης αλλά και σε χώρες άλλων ηπείρων.  Στη χώρα το 1960 ιδρύεται ο πρώτος όμιλος Αθηνών "ΙΔΡΥΤΙΚΟΣ".

Σήμερα έχουν δημιουργηθεί πάνω από 3000 Όμιλοι παγκοσμίως, οι οποίοι "μάχονται" για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα..."Το βέλτιστο για τις γυναίκες και παιδιά".

Ημερομηνίες σταθμοί για τον Σοροπτιμισμό:
-1948 η Διεθνής Σοροπτιμιστική Ένωση τιμήθηκε από την UNESCO με συμβουλευτικό στάτους "c "
-1966 η UNICEF έδωσε ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς (status) στον Διεθνή Σοροπτιμισμό σε έργα υπηρεσιών για παιδιά
-1984 δόθηκε από την ECOSOC (Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών) το ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς (status) κατηγορίας "α'".
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες ΣΟΡΟΠΤΙΜΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΑΔΟΣSOROPTIMIST EUROPE.

Και έτσι ξεκινάει το ταξίδι μας στη Κύπρο....





 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μετάβαση....

pixabay Πέρασαν  4 1/2 χρόνια  (περίπου) από την ημέρα που ανέβασα το πρώτο post  στο  momwithsneakers.  Σε μια περίεργη περίοδο της ...